Kunst på arbejdspladsen

Kunst på arbejdspladsen

Kunsten er en del af indretningen i de fleste virksomheder. De fleste arbejdspladser har i dag malerier hængende på væggene. Nogle ejer virksomheden selv, og andre hænger som skiftende udstillinger, hvor arbejdspladsens kunstforening arrangerer det.

De fleste kunstinteresserede danskere tænker på Louisiana, når man nævner Knud W. Jensen. Men det var også ham, der bragte kunsten ind på arbejdspladsen. I slutningen af 30’erne flyttede Knud W. Jensen sine private samling af kunstværker ind i den store osteeksportvirksomhed Peter Jensen A/S. Det samme gjorde han, da han blev direktør i forlagsvirksomheden Gyldendal. For Knud W. Jensen var det vigtigt, at kunsten blev oplevet af de mennesker, den handlede om. Kunst skulle ikke være forbeholdt de få, der havde råd til at købe den, men være for alle, der ville kikke på den.

 

Kunstforeninger bringer kunsten ind på arbejdspladsen

I halvtredserne begyndte Kunstforeningerne i Danmark. Idémanden bag var direktøren for Den Kongelige Porcelænsfabrik Chr. Christensen, og det blev startskuddet til, at kunsten blev bredt ud på arbejdspladserne. Som mange andre kunstnere, udstiller jeg også min kunst i kunstforeninger. Jeg synes det er en god måde at få kunsten til at blive en del af danskernes hverdag. Med skiftende udstillinger, bliver medarbejdere på arbejdspladserne udsat for skiftende kunstværker i løbet af deres arbejdsdag og nogle ender også med fx af få et maleri med hjem, til deres eget hjem. Man behøver således ikke at gå på kunstgalleri for at se samtidskunst. Det skaber også noget stemning på arbejdspladsen, og giver medarbejderne mulighed for, at tale om kunsten.

Ulempen ved udstillinger i kunstforeningerne er, at det er en midlertidig løsning, der skal passes ind på nogle bestemte vægge. Det er ikke altid at kunsten passer til der hvor det skal hænge, og malerier vil ofte hænge lidt for tæt og i størrelser og farver, der måske ikke helt passer ind. Med en kunstforeningsudstilling, får man altså mere en oplevelse som en udstilling med en kunstners værker, hvor man får en god fornemmelse af kunstnerens stil og udtryk – mere end at det er en smuk æstetisk ophængning, der passer til virksomheden.

 

Kontor kunst på arbejdspladsen

Indretning med malerier i virksomheder

Nå en virksomhed vælger at købe kunst til indretningen, bliver det mere stedsspecifikke værker, hvor kunsten passer til virksomheden. Når jeg sælger malerier til virksomheder, bliver malerierne ofte malet til den bestemte arbejdsplads. Jeg ved hvor maleriet skal hænge, hvad virksomheden laver og hvordan omgivelserne ser ud. Malerierne bliver på den måde en del af helhedsoplevelsen af arbejdspladsen. Malerierne understøtter virksomhedens brand og skaber et harmonisk udtryk, der er gennemtænkt og tilpasset den enkelte arbejdsplads. Læs mere om mine kunstneriske udsmykninger i virksomheder her

Der er altså flere måder at få kunsten ud på arbejdspladserne. Jeg synes det er vigtigt, at kunst bliver en del af vores hverdag – både i hjemmet og på arbejdspladsen. Ikke alle vælger kunsten aktivt til, men den skal byde ind og være et tilbud. Vi skal udfordres og inspireres. Vi bliver påvirkede af farver og former. Kunsten er levende og byder ind med historier og stemninger der udfordrer sanserne.   

Kontorkunst på arbejdspladsen